Economie & Duurzaamheid

De economische dimensie is in twee deelgebieden uitgesplitst en heeft betrekking op:

  • de bereidheid en het vermogen om een bijdrage te leveren aan het arbeidsproces en aan de arbeidsgemeenschap waar men deel van uitmaakt;
  • de bereidheid en het vermogen om op adequate en verantwoorde wijze als consument deel te nemen aan de maatschappij.

De deelnemer heeft kennis over en inzicht in de volgende onderwerpen die bij de economische dimensie aan bod komen: de maatschappelijke functies en waardering van arbeid, de factoren die van invloed zijn op de bedrijfscultuur, de arbeidsverhoudingen in Nederland, de rol en de invloed van branche- of vakorganisaties, de rol van de overheid op het gebied van arbeid, de verzorgingsstaat en de consumentenmarkt, de belangrijkste principes van budgettering, kenmerken van duurzame consumptie en productie, de rol en de invloed van consumentenorganisaties, de invloed van de media op het bestedingspatroon van consumenten.

Hierbij gaat het om het adequaat functioneren op de arbeidsmarkt en binnen een bedrijf en om het verantwoord handelen op de consumptiemarkt. Voor het adequaat functioneren op de arbeidsmarkt en binnen een bedrijf is nodig dat een deelnemer zich algemeen aanvaarde regels en standaard (bedrijfs)procedures eigen maakt en zich daaraan houdt. De deelnemer kent de rechten en plichten van de beroepsbeoefenaar en stelt zich collegiaal op. Voor het functioneren als kritisch consument is nodig dat een deelnemer weet hoe hij informatie over producten en diensten kan verzamelen om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Hij heeft inzicht in zijn eigen wensen in relatie met zijn financiële speelruimte. En het is nodig dat hij bij de aanschaf van producten en diensten afwegingen kan maken met betrekking tot maatschappelijke belangen zoals duurzaamheid en gezondheidsaspecten.
(Bron: Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB).

De workshops binnen deze dimensie richten zich bijvoorbeeld op omgaan met geld, de herkomst van goederen, keurmerken en het ontwikkelen van een professioneel netwerk.

 

project

MBO burgerschap Economische Dimensie Money on My Mind

Money on my mind

 Geld speelt een belangrijke rol in het leven van de mensen, zo ook van de jongeren. Aantrekkelijke betalingsregelingen, afterpay, studieschuld, belastingaangifte, voor veel jongeren vormen bovengenoemde punten het begin van een probleem wat hen jaren achtervolgt. 

In deze workshop staat de omgang met geld centraal. Het wordt ingeluid door een ervaringsverhaal van een van onze trainers. Hierna gaan de jongeren aan de slag met hun eigen ‘moneystory’.  

Economische-Dimensie-Burgerschap-MBO-Critical-Mind

Critical Minds

Een duurzame samenleving is niet meer aan te ontkomen, het onderwerp is urgenter dan ooit, waar een kritische consumentenhouding aan ten grondslag ligt. De studenten ontdekken hoe duurzaam zij zelf leven en waar ze eventueel nog op kunnen verbeteren. De workshop vormt vaak een openbaring als het aankomt op kritisch consumeren. Veel studenten beseffen niet wat nu precies de reden is dat het shirtje bij de Primark maar 3 euro kost. We leven in een consumptiemaatschappij die het steeds lastiger maakt om voort te bestaan op deze planeet.

 

Economische Dimensie Burgerschap MBO Kritisch Consumeren

Kritisch consumeren

 Met behulp van interactieve werkvormen en echte verhalen uit de praktijk worden deelnemers bewust van hoe zij met hun geld omgaan. 

Economische Dimensie Burgerschap MBO Netwerken als een Baas

netwerken als een baas

Hoe zorg je ervoor dat jouw CV opvalt? Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat je aan het einde van een bijeenkomst bij de juiste mensen in het geheugen staat? Met wat voor motivatiebrief komt jouw persoonlijkheid het beste tot zijn recht? Deze vragen worden beantwoord in de workshops ‘Netwerken als een Baas’.

Samen met onze trainers gaan de studenten aan de slag met hun sollicitatiebrief, CV en krijgen zij de mogelijkheid om rollenspellen te doen om een situatie naar keuze na te bootsen.

Interesse in ons aanbod?
Laat het ons weten via het offerte formulier

Volg ons

Contact

info@youngsociety.nl
T. 06 28 07 78 04

Bezoekadres

Immanuel Kanthof 5 
1064 VR Amsterdam