YES! The Karma Factory

Young Society aan de slag voor ZonMw, op initiatief van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS). Het overkoepelende project heet ‘Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd’, waarvan het doel is om zo duidelijk mogelijk in beeld te krijgen hoe jongeren gemotiveerd kunnen worden om zich in te zetten voor de maatschappij. Het initiatief namens Young Society heet ‘The Karma Factory’ in samenwerking de scholengemeenschap Nova College! Een samenwerking met een school met als doel vrijwilligerswerk doen klinkt heel erg als een
soort maatschappelijke stage, of als een inspanningsvereiste uit het burgerschapscurriculum. Dit is echter niet het geval. The Karma Factory is geheel vrijblijvend en valt niet binnen het curriculum van de scholengemeenschap. Deelname komt echt vanuit de jongeren zelf en zit niet vermomd in een semi-verplichte constructie zoals bij de maatschappelijke stage of burgerschap. Dit betekent dat de inzet van de jongeren meer uit zichzelf moet komen dan dat er een beloning tegenover staat. Uit onze ervaring weten wij dat jongeren hier niet altijd (lees: vrijwel nooit) enthousiast van worden. Met dit in onze gedachte is The Karma Factory tot stand gekomen.

Een plaats waar jongeren karmapunten op eigen wijze punten kunnen verzamelen, kunnen strijden tegen anderen en beloond worden voor dat wat zij doen. De komende achttien maanden zullen in het teken staan van jongeren benaderen, motiveren en belonen voor hun actieve participatie. Zo kunnen de jongeren bij The Karma Factory vrijwilligerswerk doen binnen ons netwerk, hun eigen activiteiten bedenken en zelfs hun eigen sociale onderneming starten! De jongeren worden begeleid door coaches en gemotiveerd door de toevoeging van speciale challenge-elementen met daarbij een puntensysteem. Deze elementen stimuleren competitie, samenwerken, ondernemerschap en de algehele inzet van de jongeren.


Het resultaat is een rapportage over hoe de jongeren het beste gemotiveerd kunnen worden om zich actief in te zetten voor de maatschappij. Deze rapportage komt voort uit de evaluatie met de jongeren zelf, een jongerenpanel, de coaches en de docenten van het Nova College.

Nieuwsgierig geworden of wil je meer weten? Mail dan gerust naar stefan@youngsociety of amber@youngsociety.nl.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *