sociaal maatschappelijke dimensie
MBO BURGERSCHAP: SOCIAAL MAATSCHAPPELIJKE DIMENSIE
De sociaal-maatschappelijke dimensie binnen het mbo-burgerschapsonderwijs
De sociaal-maatschappelijke dimensie van het mbo-burgerschapsonderwijs richt zich op de rol van mbo-studenten als actieve, betrokken burgers in een diverse samenleving. In deze lessen leren studenten omgaan met thema’s zoals inclusie, diversiteit en persoonlijke verantwoordelijkheid. Onze peer-educators brengen hun eigen ervaringen in, waardoor er een open en veilige omgeving ontstaat waar studenten zich vrij voelen om deze belangrijke onderwerpen te bespreken.
Respect en diversiteit in de maatschappij
Hoe ga jij om met diversiteit en inclusie? In onze workshops ontdekken mbo-studenten het belang van respect voor anderen, ongeacht achtergrond, cultuur of seksuele voorkeur. We doorbreken het hokjesdenken en stimuleren studenten om hun eigen vooroordelen te herkennen en te overwinnen. Zo bereiden we hen voor om actief, betrokken en respectvol deel te nemen aan een diverse maatschappij.
Kritisch denken en mediawijsheid ontwikkelen
Onze trainingen binnen de sociaal-maatschappelijke dimensie versterken ook het kritisch denkvermogen van mbo-studenten. Ze leren om informatie op sociale media en in het nieuws kritisch te analyseren en ontwikkelen vaardigheden om fake news en vooroordelen te herkennen. Door interactieve oefeningen krijgen ze inzicht in hun eigen denkpatronen en sociale ‘bubbels’, wat hen helpt om bewuster deel te nemen aan de maatschappij.
Actueel en op maat gemaakt voor het mbo
Onze burgerschapstrainingen en workshops worden continu geactualiseerd en afgestemd op de belevingswereld van mbo-studenten. We baseren ons aanbod op actuele thema’s en vragen die leven bij studenten, zodat zij zich goed voorbereid voelen om een actieve rol te spelen in de maatschappij. Bekijk ons volledige aanbod binnen de sociaal-maatschappelijke dimensie of neem contact met ons op voor meer informatie.
Ons aanbod binnen de sociaal maatschappelijke dimensie
Hoe gaan jouw studenten om met anderen, en welke waarden en normen bepalen hun kijk op de LHBTIQA+-gemeenschap? In onze workshop 'Love Your Gender' leren studenten om het hokjesdenken te doorbreken. We praten over thema's als liefde, gender en seksuele diversiteit, en stimuleren studenten om open te zijn en respectvol om te gaan met verschillende identiteiten. Deze workshop biedt een veilige ruimte voor studenten om hun eigen opvattingen te onderzoeken en te reflecteren op respect en inclusie.
De student leert om op een respectvolle manier een gesprek te voeren over de thema's LHBTIQA+ en gender. Onderwerpen die aan bod komen zijn:
-Gender & seksuele diversiteit
-Wat zijn vooroordelen en welke heb jij?
-Aan de slag met je eigen genderbread person
-Het vergroten van het inlevingsvermogen van de student
Voor meer info of vragen, neem contact met ons op!
Wat is de kijk van jouw studenten op de effecten van social media? Hoe gebruiken ze het zelf, en wat vinden ze van de positieve en negatieve invloeden die media kunnen hebben? In de workshop 'Media Mindf#ck' gaan we in gesprek over de impact van social media op hun leven en hun kijk op de wereld. Met interactieve werkvormen stimuleren we bewustwording en kritisch denken, zodat studenten leren omgaan met de invloed van media.
De student wordt bewust van de invloed van (sociale) media en hoe zij daar het beste mee om kunnen gaan. De volgende onderwerpen komen aan bod:
-Kritisch denken
-Rol van de media
-Objectiviteit
-Herkenning Fake News
-Doorbreken van eigen ‘bubbel’
Voor meer info of vragen, neem contact met ons op!
Is seks een onderwerp waar jouw studenten makkelijk over praten, of vinden ze dat ongemakkelijk? Wat betekent seks voor hen? In onze workshop 'F#ck it' bespreken we het thema 'seks' op een laagdrempelige en veilige manier, speciaal afgestemd op mbo-studenten. Met behulp van interactieve werkvormen creëren we ruimte voor open gesprekken, waarbij studenten hun opvattingen en vragen over seksualiteit kunnen verkennen en delen.
Tijdens deze seksuele voorlichting gaan studenten in gesprek over voorbehoedsmiddelen, seksueel genot en het leren grenzen aangeven. Onderwerpen die aan bod komen:
-Anticonceptiemiddelen
-De eerste keer
-Veiligheid
-Seksueel genot
Voor meer info of vragen, neem contact met ons op!
In de workshop 'DiscrimiNEE!' gaan studenten aan de slag met actuele voorbeelden van discriminatie. Ze verkennen welke vormen ze kennen of zelf hebben meegemaakt en hoe hun vooroordelen hun gedrag beïnvloeden. Deze workshop stimuleert bewustwording en helpt hen bij het ontwikkelen van een inclusieve mindset
De student wordt bewust van de invloed van (sociale) media en hoe zij daar het beste mee om kunnen gaan. De volgende onderwerpen komen aan bod:
-Kritisch denken
-Rol van de media
-Objectiviteit
-Herkenning Fake News
-Doorbreken van eigen ‘bubbel’
Voor meer info of vragen, neem contact met ons op!
Sex Education 2.0
Sex Education 2.0 is een serie workshops waarin onze trainers in een traject van 8 weken belangrijke onderwerpen rondom seksualiteit bespreken. Naast de workshops ‘Love Your Gender’ en ‘F#ck it!’ komen ook nog drie andere verdiepende sessies aan bod. Let op: deze workshops zijn exclusief beschikbaar als onderdeel van het Sex Education 2.0-programma. Ontdek hoe deze reeks studenten helpt om respectvol en open te praten over seksualiteit.
Nee is Oké
Hoe herken en bespreek je grenzen? In deze workshop gaan we dieper in op seksueel grensoverschrijdend gedrag. Studenten leren hun eigen grenzen aan te geven en die van anderen te respecteren. We verkennen verschillende perspectieven op grenzen en oefenen samen met realistische reacties bij grensoverschrijdingen. Deze sessie biedt praktische inzichten en vaardigheden om bewust om te gaan met respect en grenzen.
Victim Blaming
Tijdens deze workshop ontdekken studenten hoe onbewuste reacties kunnen bijdragen aan victim blaming, waarbij het slachtoffer onterecht de schuld krijgt. We werken samen aan het herkennen van deze reacties en leren ze om te buigen naar steun en empathie. Zo leren studenten hoe ze slachtoffers beter kunnen ondersteunen zonder hen te veroordelen. Een waardevolle sessie voor meer begrip en zorg in de samenleving.
Pleasure Please
Waarom gaan gesprekken over seks vaak alleen over risico’s? Tijdens de workshop Pleasure Please leggen we de focus juist op de positieve kant van seksualiteit en het ontdekken van plezier. Studenten leren meer over hun lichaam en wat seks zo bijzonder kan maken, in een open en feestelijke setting. Deze sessie helpt hen op een gezonde en vrolijke manier in gesprek te gaan over seksualiteit
ORGANISATIE
ANBI STICHTING
ALGEMENE VOORWAARDE
WERKEN & STAGE
RSIN: 854894846
KVK: 62631039
CONTACT
Adres:
Zekeringstraat 46
1014 BT Amsterdam
Mail: info@youngsociety.nl
Tel: 06 48 93 83 79