Cool politics
Geef jouw mbo-studenten een politieke stem!
Waarom gaan mbo-studenten minder vaak stemmen? Uit recent onderzoek van NOS.nl blijkt dat (afgestudeerde) mbo-studenten minder vaak naar de stembus gaan dan hun hbo- en wo-collega’s. Dit is zorgwekkend, aangezien politiek direct invloed heeft op hun toekomst — van studiekosten tot huisvesting en werkgelegenheid.
Om dit te veranderen, organiseert Young Society de Cool Politics workshop. Deze interactieve workshop laat mbo-studenten zien waarom politiek voor hen belangrijk is en hoe hun stem écht verschil kan maken.
Waarom voelt politiek ver weg voor mbo-studenten?
Veel jongeren, en in het bijzonder mbo-studenten, ervaren politiek als iets afstandelijks. Het voelt als een ingewikkelde wereld vol regels, gericht op oudere generaties. Toch is politiek allesbehalve ver weg. Sterker nog, de beslissingen van vandaag bepalen hun toekomst. Denk aan onderwerpen zoals:
- Studiekosten en tegemoetkomingen
- Betaalbare woningen voor starters
- Klimaatverandering en duurzame banen
- Kansen op de arbeidsmarkt
“Wij willen mbo’ers laten inzien dat alles wat ze in hun leven doen, van hun opleiding tot hun carrièrekeuzes, uiteindelijk raakt aan politiek,” zegt Misha, coördinator bij Young Society en politiek liefhebber.
Joël Sparrow (21), sociaal werkstudent niveau 4 en stagiair (trainer) bij Young Society, herkent dit beeld:
“Het mooie aan politiek vind ik dat je in dialoog kunt gaan met mensen en ontdekt waar je zelf voor staat. Hoe denk ik over klimaat, asiel, migratie en bestaanszekerheid? Dit zijn vragen die ik belangrijk vind om over na te denken en te bespreken.”
“In het begin zijn studenten vaak terughoudend. Ze denken: ‘Dit wordt saai.’ Maar zodra we ze laten meedoen aan interactieve spelletjes, zoals politiek kwartet of het invullen van hun eigen stembiljet, zie je dat ze een stuk enthousiaster worden. Het mooiste moment is wanneer een student aan het einde zegt: ‘Oh, politiek is eigenlijk best interessant.’ Dáár doen we het voor,” vult Misha aan.
Waarom stemmen mbo’ers minder?Eén van de redenen waarom mbo-studenten minder vaak stemmen, is het negatieve zelfbeeld dat onder hen leeft.
“Veel mbo’ers denken dat hun opleiding minder belangrijk is of dat ze politiek niet begrijpen,” legt Misha uit. “Ze vergelijken zichzelf met hbo’ers of wo’ers en voelen zich soms niet slim genoeg om mee te praten. Maar dat is echt een misvatting. Hun stem is net zo belangrijk als die van iemand met een universitaire studie.”
Daarnaast voelen mbo-studenten zich vaak vergeten door de politiek. Dit komt mede door sociale uitsluiting in de maatschappij:
- Verzekeringen die alleen voor hoogopgeleiden gelden
- Studieverenigingen die mbo’ers niet toelaten
- Datingsites exclusief voor hbo- en wo-studenten
Joël vult aan:
“Veel jongeren zien politiek als iets saais of ingewikkelds, en mbo-studenten krijgen vaak het stigma dat ze ‘te dom’ zijn om zich ermee bezig te houden. In mijn workshops probeer ik het daarom interessant te maken door duidelijk te maken hoe politiek invloed heeft op hun leven. Ik laat zien dat als je je erin verdiept, je erachter komt hoe belangrijk het eigenlijk is om te weten waar je op stemt en wat je belangrijk vindt.”
Hoe helpt de Cool Politics workshop mbo’ers?
De Cool Politics workshop laat mbo-studenten op een speelse manier kennismaken met politiek. In plaats van droge theorie, gebruiken ze interactieve werkvormen zoals:
- Politiek kwartet: om politieke partijen en standpunten te leren kennen
- Eigen stembiljet invullen: zodat ze begrijpen hoe verkiezingen werken
- Casussen en stellingen: gericht op thema’s die voor hen relevant zijn, zoals huisvesting en werk

“We laten hen nadenken over hun eigen toekomst,” zegt Misha. “Als een student zegt: ‘Ik wil later een eigen huis,’ leggen we uit hoe de politiek daar invloed op heeft. Dan zie je dat het kwartje valt: politiek raakt hun persoonlijke leven meer dan ze dachten.”
Joël merkt dat de boodschap niet altijd direct aanslaat:
“Slaat dat aan? Soms wel, soms niet. Voor sommige jongeren is het gewoon niet relevant, wat begrijpelijk is. De politiek betrekt jongeren nauwelijks en ze voelen zich niet gehoord. Maar dat betekent niet dat ze geen stem hebben. Veel jongeren kampen met problemen rondom mentale gezondheid, stages en werk, en dat moet besproken worden. Jongeren moeten laten horen waar ze mee zitten, anders verandert er niets.”
Waarom is Cool Politics ook belangrijk voor docenten?
Niet alleen studenten, maar ook docenten spelen een belangrijke rol in het betrekken van mbo’ers bij politiek.
Als docent wil je dat je studenten niet alleen goed voorbereid de arbeidsmarkt betreden, maar ook actief deelnemen aan de maatschappij. Politiek speelt daarbij een centrale rol, en daarom is het belangrijk dat mbo-studenten niet alleen leren over politiek, maar ook leren hoe ze hun eigen stem kunnen laten horen. De Cool Politics workshop biedt hen die kans. Het is een praktische, toegankelijke manier om jongeren bewust te maken van hun invloed en hen te stimuleren om actief deel te nemen aan politieke besluitvorming.
“Het mooie is dat je mbo-studenten echt kunt meenemen in het gesprek,” zegt Misha. “Je moet ze laten zien dat hun mening ertoe doet. Door de juiste vragen te stellen en interactieve werkvormen te gebruiken, kom je erachter wat hen bezighoudt en hoe dat samenhangt met politiek. Dan voelen ze zich serieus genomen.”
Joël merkt dat dit ook in de praktijk werkt:
“In de workshop leg ik veel uit: welke politieke partijen zijn er, wat betekent het als je links of rechts bent, en hoe kun je een goede keuze maken bij het stemmen? Mijn doel is om jongeren bewust te maken, hen aan te moedigen om het gesprek aan te gaan – ook als ze het niet met elkaar eens zijn. Politiek heeft impact op hun leven, en dat moeten ze zich realiseren.”
“Het mooiste is als jongeren na een workshop zeggen: ‘Ik vond dit eerst helemaal niet interessant, maar nu snap ik het beter en vind ik het toch wel belangrijk.’ Of wanneer iemand zegt dat ze iets nieuws hebben geleerd dat ze anders nooit hadden geweten. Over het algemeen zijn de reacties vaak positief en enthousiast. En dat is precies wat ik wil bereiken!”
Maak Politiek Relevant voor Jouw Mbo-studenten
De Cool Politics workshop van Young Society laat mbo-studenten op een toegankelijke manier kennismaken met politiek en laat zien waarom hun stem ertoe doet.
Wil jij dat jouw studenten actief meedenken over hun toekomst en politiek niet langer als ‘saai’ zien? Neem dan gerust contact op met ons via de website van Young Society en ontdek wat de Cool Politics workshop voor jouw klas kan betekenen.
Tekst door: Keesje Assenbroek

Waarom kiezen voor Young Society
Dankzij onze peer-to-peer methodiek staan onze trainers en coaches dicht bij de doelgroep. Daarnaast zijn zij professioneel gescreend en beschikken zij over een geldige VOG. Hierdoor waarborgen wij de kwaliteit en veiligheid van onze programma’s, terwijl we een positieve impact maken op het burgerschapsonderwijs.
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe je burgerschapsonderwijs effectief en betekenisvol kunt maken voor jouw studenten? Ontdek ons aanbod en leer hoe wij docenten ondersteunen bij het ontwikkelen van krachtige burgerschapslessen die studenten echt betrekken.

Veelgestelde Vragen over de Politiek-Juridische Dimensie in het MBO
Wat houdt de politiek-juridische dimensie in?
De politiek-juridische dimensie richt zich op de bereidheid en het vermogen van studenten om deel te nemen aan politieke besluitvorming. Dit omvat zowel formele participatie, zoals stemmen bij verkiezingen, als meer actieve vormen van betrokkenheid bij besluitvorming op verschillende niveaus (Europees, landelijk, regionaal, gemeentelijk, buurt).Daarnaast gaat het om actuele, meer op issues gerichte vormen van politieke participatie, zoals duurzaamheid, veiligheid, internationalisering, ondernemerschap, interculturaliteit en levensbeschouwing.
Welke onderwerpen vallen onder deze dimensie?
Studenten ontwikkelen kennis en inzicht in onder andere:
De kenmerken en het functioneren van een parlementaire democratie, de rechtsstaat en het rechtssysteem.
De rol van de overheid en de belangrijkste politieke stromingen en hun maatschappelijke agenda’s.
De rol en invloed van belangengroeperingen en maatschappelijke organisaties op de politieke besluitvorming.
De invloed van de Europese Unie op het Nederlandse overheidsbeleid en daarmee op de Nederlandse samenleving.
De rol en invloed van de (massa)media.
Hoe kan ik deze dimensie effectief onderwijzen?
Effectieve onderwijsmethoden omvatten:
Praktijkgerichte werkvormen: zoals het naspelen van politieke processen, het invullen van stemwijzers of het organiseren van debatten.
Excursies en gastsprekers: bezoeken aan lokale overheidsinstellingen of het uitnodigen van politici en beleidsmakers om direct contact met de politiek te ervaren.
Actuele thema’s: bespreken van actuele politieke vraagstukken die aansluiten bij de belevingswereld van studenten.
Gebruik van digitale middelen: zoals online platforms en apps die politieke participatie simuleren. Expertisepunt Burgerschap
Hoe kan ik de politiek-juridische dimensie integreren in mijn onderwijs?
De politiek-juridische dimensie kan geïntegreerd worden door:
Deze te koppelen aan beroepsspecifieke thema’s, zodat studenten het belang van politieke en juridische kennis in hun toekomstige beroep inzien.
Samen te werken met andere vakken, zoals maatschappijleer of staatsinrichting, om een multidisciplinaire benadering te bieden.
Studenten actief te betrekken bij het formuleren van meningen en het nemen van standpunten over maatschappelijke en politieke vraagstukken.
Wat zijn de toetsingscriteria voor de politiek-juridische dimensie?
Studenten tonen hun ontwikkeling binnen de politiek-juridische dimensie aan door het inleveren van opdrachten, zoals:
Het schrijven van een column over een actueel politiek onderwerp.
Het opstellen van een eigen stemwijzer.
Het uitvoeren van een casestudy over een politiek besluitvormingsproces.
Het deelnemen aan een debat over een maatschappelijk vraagstuk.
Waar kan ik meer informatie vinden?
Voor meer informatie en materialen kunt u terecht op de website van het Expertisepunt Burgerschap.https://www.expertisepuntburgerschap.nl
ORGANISATIE
ANBI STICHTING
ALGEMENE VOORWAARDE
WERKEN & STAGE
RSIN: 854894846
KVK: 62631039
CONTACT
Adres:
Zekeringstraat 46
1014 BT Amsterdam
Mail: info@youngsociety.nl
Tel: 06 48 93 83 79